Zekanın Sınavı: Kayığın Yolculuğu
Bir zamanlar, yeşilliklerle dolu bir ormanın içindeki gölde küçük bir kayık bulunuyordu. Bu kayık, tek başına durmuş, gölde kaybolmuş gibi görünüyordu. Gölün etrafında yaşayan köylüler, kayığın sırlarının peşindeydi. Üzerinde ne yazdığı ve nereye ait olduğu konusunda birçok efsane dolaşıyordu. Bir gün, cesur bir genç, kayığın yanına gitti ve onu incelemeye karar verdi.
Kayığın içinde, eski bir harita yer alıyordu. Haritayı dikkatlice açtığında, üzerinde çeşitli semboller ve sayılar olduğunu fark etti. Haritanın kenarında ise garip bir not yazılıydı: “Beni doğru şekilde çözümlersen, gizli hazineyi bulacaksın.”
Genç, haritayı biraz daha dikkatlice incelediğinde, şu sayıları gördü: 3, 6, 9, 12, 15. Bunlar, kayığın belirli bir döngüde ilerleyerek ulaşması gereken hedef noktalarının koordinatlarıydı. Her numara, kazançlı bir macera için belirli bir yönde ilerlemesi gereken adımları temsil ediyordu. Ancak haritanın en önemli kısmı, göz alıcı bir altın anahtar simgesiyle çevriliydi ve anahtarın bulunabilmesi için bir matematiksel işlem yapılması gerekiyordu.
Hizdeki sayılar arasında bir ilişkiyi bulmak için düşünmeye başladı. O, sabit bir artış görüyor; her sayı, bir öncekine 3 eklenerek elde ediliyordu. Ancak, en kritik nokta bu sayılarla ilgili başka bir kural daha bulunmaktaydı. Kayığın yönünü tayin etmek ve doğru sıralamayı bulmak zorundaydı. Aynı zamanda birkaç numara, kayığın doğru hazineye ulaşmasına yardımcı olabilecek ipuçlarını taşıyordu.
Genç, kayıkla beraber serüvenine başlamak için hazırlıklı olmalıydı. Haritayı iyi incelemeli ve ruhunu sıkan bu zorlu matematiksel denklemi çözüp hazineye ulaşmalıydı. Ama bir sorusu vardı: “Bu sayı dizisinde yer alan son sayı, kayığın batıya giden bir yolculukta kaçıncı hedef noktası olacaktır?”
Hikayenin sonunda, genç cesurca haritayı ve avına devam ederken, kafasında “ doğru cevabı bulmak için hangi matematiksel işlemi yapmalıyım?” sorusu geçmekteydi.
İpucu: Kayık her hedefe ulaşabilmek için belirli bir artış gösteriyor. Bu artış rakamlarından yola çıkarak gizli anahtara ulaşmak için doğru dizilimde bir işlem uygulamak gerekecek.
Zorluk Seviyesi: Orta düzey.